Blogger Backgrounds


Get your own Digital Clock

Monday, 7 March 2011

10 Foto Teknologi Dan Inovasi

1. PEN AL-QURAN DAN TASBIH ELEKTRONIK

Antara ciri-ciri pen Al-Quran elektronik audio bacaan Al-Quran, mengandungi 30 surah dalam Al-Quran, bacaan oleh Sheikh Sudais (Imam Mekah), mempunyai fungsi play stop, repeat, pen berkualiti yang boleh menulis, headphone dengan tempat mengawal suara dan mudah dibawa kemana-mana yang bersaiz pen biasa.
                                           
                                 

 2. MESIN WUDU' AUTOMATIK
Mesin wudu' automatik ini direka bagi memudahkan seseorang untuk mengambil wudu'. Teknologi ini direka dengam dua jenis model. Model pertama digunakan untuk jemaah yang ingin menunaikan solat di masjid manakala model yang kedua direka untuk kegunaan di rumah. Model ini direka dengan dua singki iaitu singki atas dan singki bawah. Singki atas digunakan untuk membasuh muka, tangan, sebahagian kepala dan telinga manakala singki di bawah digunakan untuk membasuh kaki. Kelebihan rekaan ini adalah jimat dan mudah kerana kosnya tidak terlalu tinggi dan ia mudah untuk dipasang. Pembaziran air juga tidak berlaku kerana rekaan ini menggunakan teknologi 'auto-sensor'. Rekaan ini dibuat dari bahan plastik yang disalutkan dengan bahan anti-fungal dan anti-bakteria.
3. INOVASI NOTEBOOK

Perkembangan Notebook masa depan telah mengembangkan Notebook yang benar-benar dilihat seperti buku.  Konsep dua panel LCD yang diperkenalkan membolehkan pengguna untuk menggunakan mengikut keinginan. Pengguna dapat mempergunakan kedua isi panel LCD untuk membaca teks, seperti yang kita lakukan pada buku, atau dapat juga mengubah fungsi satu halaman panel yang ada menjadi keybord untuk menulis teks atau melakukan pengeditan dokumen. Notebook ini juga menggunakan kaedah touchscreen.
4. USB SHUSHI


Seiring perkembangan zaman banyak inovasi terbaru dalam dunia gadget dan membuat kita untuk tertarik  untuk memilikinya. Suatu inovasi dari sebuah gadget yang dikembangkan denngan bentuk-bentuk unik yang membuatkan anda menjadi lapar. Ini merupakan sebuah informasi mengenai perkembangan teknologi sebuah USB flashdisk yang unik. Inilah sebuah teknologi yang memiliki nilai positif, yakni mengingtkan anda saat bekerja untuk tidak lupa mengisi perut.
5. MESIN MIMPI

Sebuah syarikat pengeluat permainan pintar terkenal dari Jepun, Takara Co. Mereka telah memperkenalkan sejenis alat atau gajet (Yumemi-Kobo) yang membolehkan pengguna menentukan mimpi yang mereka kehendaki atau mendapat pasangan impian di dalam mimpi mereka. 

6. ROBOT MANUSIA: GEMENOID-F

Antara kegunaan robot wanita ini di restoran ialah pelanggan boleh memesan makanan yang diingini dengan skrin sentuh pada setiap meja mereka sebelum makanan itu dihantar oleh robot. Bukan setakat itu sahaja, robot ‘samurai’ yang turut dilengkapi dua mata bulat itu juga boleh menari mengikut rentak lagu yang dimainkan. Gemenoid-F adalah hasil gandingan penciptaannya yang juga pensyarah Universiti Osaka, yang bekerjasama dengan syarikat pengeluar roboy Jepun, Koroko. Ianya yang digerakkan ahasil tenaga tekanan udara, dilengkapi 12 fungsi yang membolehkannya memaparkan aksi mimic manusia seperti tersenyum dan marah. Robot ini juga boleh menggerakkan kulit getahnya untuk ketawa dan menampakkan barisan giginya atau memaparkan wajah mencuka, marah lengkap dengan keningnya terangkat. Ini semua mampu dilakukannya selepas meneriam isyarat elektrik yang dipancarkan daripada inidividu yang ditirunya. Para ilmuwan yang membuat robot seharga US$ 110.000 ini berharap inovasi mereka dapat digunakan dalam berbagai kegiatan kehidupan. Seperti di rumah sakit Tugasnya memang bukan untuk pekerjaan berat, namun lebih dari sisi psikologi.

7. BANTAL TUNKU MODENTeknologi terkini yang mengantikan cara lama(tungku besi).bantal ini berperanan sebagai tunku mudah alih sangat sesuai digunakan oleh ibu lepas bersalin. Ianya bertujuan utk membuang angin,melancarkan peredaran darah,kembong perut,sakit urat,lenguh-lenguh sendi dan membuang lemak. Keberkesanannya sudah terbukti berkesan,dijamin & diiktiraf pesatuan perubatan altenatif moden asia. Teknologi ini berasal dr jepun. Cara mengunakannya ialah bantal ini dipanaskan mengunakan soket khas sehingga 60-80 darjah Celsius selepas cas soket akan dicabut,boleh dibawa kemana sahaja & haba yg tersimpan dlm bantal berjel ini akan digunakan untuk merawat spt yg disenaraikan diatas. Bantal Panas adalah sebuah bantal seperti hot water bag.

Fungsi Bantal Panas @ Bantal Tunku Moden
  • Mengurangkan kepanasan badan yang di sebabkan lebih makan makanan goreng atau makanan pedas
  • Kesibukkan harian menyebabkan keletihan badan, tekanan sosial atau pekerjaan menyebabkan sakit kepala, kekurangan tidur, kesakitan otot-otot, pinggang, tangan, kaki dan bahagian leher. 
8. MOUSE BLUE TRACK

Microsoft telah memperkenalkan mouse terbaru buatan mereka. Mouse ini akan menggunakan teknologi terbaru yang disebut sebagai Blue Track. Teknologi ini kelak akan menggantikan mouse laser mahupun optical. Teknologi ini menggunakan led biru yang dikombinasikan dengan lensa wide-angle. LED biru ini membuatkan mouse ini terlihat lebih menawan. Teknologi Blue Track ini mempunyai kemampuan mengesan dengan lebih baik daripada mouse laser dan mouse optical biasa pada permukaan yang tidak bisa dipakai pada mouse laser.

9.  MP3 LIPSTIK

Walkman NW-E013 memliki design berbentuk lipstick dengan display mini di sisi player. Badan MP3 disediakan dalam lima warna. Kapsiti walkman hanya 1GB dan berat hanya 28 gm. 


10. BASIKAL MUDAH ALIH

Dengan model yang sangat unik dan futuristik, praktis yang boleh dilipat menjadi bentuk yang lebih kecil sehingga sangat mudah dan memungkinkan untuk di bawa ke mana sahaja dengan dilengkapi travel bag.

No comments:

Post a Comment

MY PROFILE

NAMA : FATIN FARHANA BINTI ZAKARIA

NO MATRIK : A 127817

PROGRAM : SARJANA MUDA SAINS SOSIAL
PEMBANGUNAN MANUSIA

TAHUN PENGAJIAN : 2

SEMESTER : SESI 2 2010/2011

TUTORIAL : HARI : ISNIN
MASA : 8-10 MALAM
TEMPAT : MAKMAL KOMPUTER 3,DEWAN BUDIMAN

EMEIL : atienz_89@yahoo.com.my